व्रत स्पेशल भेल

केसर फिरनी


                               
                                 केसर फिरनी




सामग्री:- चावलं-1/5 कप, दूध-1.5 लिटर, केसर-5 सें 6 रेशे, चीनी-आर्धा कप, बदाम- 7 सें 8, काजू-बारीक पिसे हुए  पिस्ता- 1 टेबलस्पून.                                                                                                                                  
 विधी :- 

1. सबसे पहले एक पतीले में दूध गरम उबलने के लिये रख दे.

2. फिर चावलं ले, चावलं कम सें कम 2 घंटे पहिले भीगे होने चाहिए.चावलं को मिक्सी में दरदरा   पीस लें,  चावल का पेस्ट बन जाएं.

3. दूध में जब एक बार उबाल आजाए तो उसकी गैस सिम करके उसमें चावल डाल दें, दूध को तब तक   पकने दें जब तक वह आधा रह जाए.

4. साथ ही केसर और डाई फूड्स भी डाल दीजिए.उसके बाद स्वादानुसार चीनी डाले चिनि डालने के बाद  फिरनी को  से ३ मिनट के लिए और पकने दें

5.  गैस बंद कर दें और फिरनी कोनार्मल टेंपरेचर पर आने के बाद फ्रिज में रख दें. आपकी केसर फिरनी   बनकर तैयार है. अब परिवार संग बैठकर फिरनी का मज़ा लीजिए.

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HOW TO MAKE SAFFRON FIRNI

Contents: Rice 1/5 cup,  milk 1.5 litter, saffron leafs 5 to 6, Sugar half cup, Almonds 7 to 8, Cashew nuts finely ground,  Pistachio 1 table spoon or as per your requirement.

Method:

1. First of all, put milk in a pot for boiling.

2. Then take the rice, the rice should be soaked for at least 2 hours. Grind the rice in a grinder coarsely, so that the rice does not become a paste.

3. Once the milk is brought to a boil, simmer its gas and add rice to it, let the milk cook till it remains half.


4. Also add saffron and dry fruits. After that add sugar as per taste. After adding sugar, let the firni cook for another 2 to 3 minutes.


5. Turn off the gas and keep the firni in the fridge after coming to the normal temperature. Your saffron firni is ready. Now sit with the family and enjoy Firni.

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