व्रत स्पेशल भेल


व्रत स्पेशल भेल



सामग्री:- भूनी मूंगफली- कप, मखाने- कपउबले आलू-2 मध्यम, सेंधा नमक- छोटा चम्मच,
हरी मिर्च- , कटा हरा धनियानीबू का रस- चम्मच, घी-   छोटा चम्मच.

विधि :-

      1.   एक कड़ाई में एक चम्मच घी या तेल गरम करे.इसमें मूंगफली को माध्यम आंच पर करीब दस मिनट के लिए भूनें.

      2.   मूंगफली भून जाएं तो उनका रंग बदल जाएगा. भुनी मूंगफली कोअलग रखे.   

      3.   अब इसी कड़ाही में एक चम्मच घी या तेल गरम करेंऔर माध्यम आंच पर मखाने करारे होने तक  भूनें.

      4.   मखाने को ठंडा होने के लिए अलग रखें.

      5.   उबले आलू को छीलकर छोटे-छोटे टुकड़ों में कट कर ले. हरी मिर्च को बारीक़ काट लें.

      6.   अब एक कटोरे में भुनी मूंगफली, मखाने, सेंधा नमक, हरी मिर्च और कटे आलू लें सब सामग्री को अच्छे से मिलाएं.इसमें नींबू का रस डालें और फिर अच्छे से मिलाएं .

      7.   फलाहारी भेल तैयार है. ध्यान रखें कि चटपटी करारी भेल को तुरं  परोसें नहीं तो मखाने सील जाएंगे.

        Fast Special Bhel

     Ingredients: Roasted Peanuts - 2 cup,  fox nuts 2 cup, 2 medium boil potatoes, rock salt 1 tsp, 2 green chilies, chopped coriander, lemon juice 1 tsp, ghee/oil  1 tsp.

      Method: 
  
      1. Heat a teaspoon of ghee or oil in a pan, fry the peanuts on medium heat for about ten minutes.

   
      2. When the peanuts are roasted, their color will change. Keep roasted peanuts aside.
   
      3. Now heat a spoonful of ghee or oil in the same pan and fry fox nuts till it gets crispy  on medium heat.

      4.Keep the fox nuts aside to cool.

      5. Peel the boiled potatoes and cut them into small pieces. Chop green chilies finely.
  
      6. Now take roasted peanuts, fox nuts, rock salt, green chilies and chopped potatoes in a bowl and mix all the ingredients well. Add lemon juice and mix well.

      7. Falhari bhel is ready. Keep in mind that serve spicy bhel immediately, otherwise the fox nuts will be shrink.


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